Google Drive: οδηγός για εκπαιδευτικούς

Το Google Drive αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες αλλά και πιο ευέλικτες πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στο υπολογιστικό σύννεφο.
Λίγο πολύ τα ξέρετε: 15gb αποθηκευτικού χώρου για τους συνήθεις λογαριασμούς, δυνατότητα διαμοιρασμού των αρχείων, καθορισμός δικαιωμάτων για τη χρήση τους και άλλα καλούδια. Κοντά σε αυτά, μία ιδιαίτερα αποτελεσματική υπηρεσία συγχρονισμού δεδομένων από τον υπολογιστή μας στο υπολογιστικό σύννεφο (Backup and Sync) και vice versa.

Προλαβαίνω την αντίρρηση:για κάτσε, ρε φίλε, γιατί ειδικά το Google Drive; Δεν υπάρχουν άλλες αντίστοιχες, αξιόπιστες υπηρεσίες;

Προφανώς και υπάρχουν, μερικές από αυτές με αξιοσημείωτη, μακρά πορεία, ασφαλείς και ιδιαίτερα φιλικές στον τελικό χρήστη. Να θυμίσω το Dropbox, το Box, το Μega, το MediaFire, το OneDrive και μερικές ακόμα. Άλλες από αυτές δωρεάν, άλλες με ένα μικρό τίμημα, δίνουν πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες αποθήκευσης αρχείων στο υπολογιστικό νέφος. Αν λοιπόν θέλετε μία απλή υπηρεσία για την αποθήκευση ή τη δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων για τα πολύτιμα αρχεία σας, έχετε κι άλλες πολλές και αξιόλογες επιλογές. Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει (και χρησιμοποιώ) όλες τις παραπάνω υπηρεσίες. Από αρκετές ήμουν και είμαι πολύ ευχαριστημένος, τις χρησιμοποιώ κατά περίπτωση, αλλά, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, δεν έχουν το ποσοστό ολοκλήρωσης που βρίσκουμε στο google drive.
Αν επιμένω στο Google Drive είναι γιατί δεν αποτελεί μία ακόμα υπηρεσία αποθήκευσης στο νέφος αλλά μία πλατφόρμα -και μάλιστα εξαιρετικά δυναμική- που επιτρέπει όχι απλώς την αποθήκευση αρχείων στο υπολογιστικό νέφος αλλά πολύ περισσότερα. Μαζί με τον αποθηκευτικό χώρο έρχεται μια πλήρης σουίτα εφαρμογών γραφείου (κάτι σαν το Microsoft Office, μόνο που εδώ είναι δωρεάν), που περιλαμβάνει τα Google Docs (πλήρη κειμενογράφο με πολλές συνεργατικές δυνατότητες, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες, εφαρμογή σχεδίασης κ.ά.), καθώς και μια βιβλιοθήκη εφαρμογών τρίτων που «εγκαθίστανται» στο google drive των χρηστών ως ξεχωριστές εφαρμογές. Με άλλα λόγια, με πυρήνα το gd αναπτύσσεται ένα αξιόλογο και διαρκώς αναπτυσσόμενο «οικοσύστημα» εφαρμογών, ένα είδος «γραφείου στο σύννεφο», που μας ακολουθεί παντού, καταργώντας κάθε τοπικό περιορισμό, όπως και κάθε περιορισμό που θέτουν οι συσκευές που κάθε φορά χρησιμοποιούμε. Με άλλα λόγια, τόσο τα αρχεία όσο και οι εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον λογαριασμό σας google drive θα σας ακολουθούν όπου κι αν βρίσκεστε, όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιείτε. Έτσι λοιπόν, είτε από το σπίτι είτε από τη Χονολουλού (στην ο-ποία θα πάτε όταν πάρετε τα …αναδρομικά), είτε από τον υπολογιστή του σχολείου (αυτόν, ντε, με τα windows xp, που από κλικ σε κλικ προλαβαίνετε να ψήσετε καφέ) είτε από τον υπολογιστή του «ψαγμένου» φίλου που έχει εγκαταστήσει το ουμπούντου (πείτε του για να τον ευχαριστήσετε πόσο σας εντυπωσίασε) είτε από την ταμπλέτα «των παιδιών» ή το κινητό σας τηλέφωνο, το γραφείο σας (δηλαδή οι εφαρμογές και τα αρχεία σας) θα σας ακολουθούν παντού!
Στις σελίδες του οδηγού έχω καταβάλει προσπάθεια να παρουσιάσω το περιβάλλον του Google Drive ξεκινώντας από τα βασικά, είσοδος στην εφαρμογή, λογαριασμοί, αποθετήριο, παρουσίαση του περιβάλλοντος, διαμοιρασμός αρχείων και προοδευτικά πηγαίνουμε στην παρουσίαση των εφαρμογών: κειμενογράφος, φόρμες, υπολογιστικά φύλλα, σχεδίαση, αλλά και στην παραμετροποίηση των εφαρμογών, τη σύνδεση νέων, τον συγχρονισμό με τον υπολογιστή μας, τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, τη σύνδεση στο classroom και άλλα πολλά.

Κατεβάστε τον οδηγό από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Κατεβάστε “Google Drive: οδηγός για εκπαιδευτικούς” gd_kaklamanos.pdf – Κατέβηκε 1008 φορές –

Νίκος Κακλαμάνος

Ο Νίκος Κακλαμάνος είναι φιλόλογος και εργάζεται στο 1ο ΓΕ.Λ. Αργυρούπολης. Περισσότερα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.