Προβολή από το youtube χωρίς περιττό περιεχόμενο

Youtube χωρίς "σχετικά βίντεο" και σχόλια

Όταν προβάλλουμε ένα βίντεο από το youtube στην τάξη μας, καλό θα είναι να το έχουμε μεταφορτώσει προηγουμένως στον υπολογιστή, για ν' αποφύγουμε "δυσάρεστες εκπλήξεις" ή την πιθανότητα να μη συνεργαστεί το δίκτυο τη στιγμή που το χρειαζόμαστε. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη συμβαίνει να δείξουμε ένα βίντεο "εκτός προγράμματος" είτε γιατί προέκυψε η ανάγκη στη ροή του μαθήματος είτε για άλλους λόγους (τα στικάκια έχουν την κακή συνήθεια να μη συνεργάζονται την ώρα που τα χρειαζόμαστε...). Προβάλλουμε τότε το βίντεο απευθείας από το youtube και ανακαλύπτουμε ότι κανείς δεν το παρακολουθεί, γιατί όλοι κρυφογελούν με κάποια ανοησία που εμφανίζεται στη δεξιά μπάρα με τα σχετικά βίντεο, με κάποιο σχόλιο που εμφανίζεται κάτω από την οθόνη προβολής ή με τις ενοχλητικές διαφημίσεις που επιμένουν να εμφανίζονται πάνω στην οθόνη προβολής.

1. Αφαίρεση των διαφημίσεων από τον φυλλομετρητή  και το youtube

Adblock PlusΜη μου πείτε ότι δεν το έχετε δει! Κοινόχρηστοι σχολικοί υπολογιστές στημένοι "όπως λάχει" (αρκεί να "δουλεύουν"), που φέρουν το όνομα του πιο συχνού τους χρήστη και μαζί τις οικογενειακές του φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας ("είναι του κυρίου Γιώργου, μην τον αγγίζετε..."). Σχολικοί υπολογιστές με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους χρήστες, γεμάτοι με κάθε λογής εφαρμογές, απ΄ τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ως τις πιο απίθανες ή και ύποπτες, μόνο και μόνο γιατί κάποτε χρειάστηκε να μετατρέψουμε ένα βιντεάκι και κατεβάσαμε την πρώτη εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν (και φυσικά κατέβασε μαζί της ένα ολόκληρο οικοσύστημα "δικτυακών εντόμων", που επιμένουν να χοροπηδούν στην οθόνη τη στιγμή που απαιτούμε συγκέντρωση από τους μαθητές μας).

Το πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένοι οι σχολικοί υπολογιστές και ποιος πρέπει να τους διαχειρίζεται είναι μια μεγάλη (και πονεμένη) ιστορία, στην οποία θ' αναφερθούμε σε μελλοντική ανάρτηση. Ας μείνουμε για τώρα σε κάτι βασικό: τους υπολογιστές στα σχολεία τους αγοράζουμε για να διευκολύνουμε και να διευρύνουμε τη δουλειά μας στις τάξεις. Με βάση αυτή την παραδοχή κάθε υπολογιστής πρέπει να είναι στημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί τη δουλειά μας στην τάξη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Αλλά πώς να απαιτήσεις συγκέντρωση από τους μαθητές όταν σε κάθε ιστοσελίδα εμφανίζονται μια δεκάδα διαφημιστικά "μπανεράκια"; Πόσο προσηλωμένοι μπορούν  να είναι οι μαθητές όταν λίγο πριν τη δραματική κορύφωση σ' ένα βίντεο, κάνει την εμφάνισή της η "έξυπνη σίτα"; Κι αν είμαστε (δικαιολογημένα) ευαίσθητοι στην (μακρινή) προοπτική της εισβολής χορηγών με τα εταιρικά τους σήματα στα σχολεία, πώς στο καλό επιτρέπουμε την προβολή διαφημίσεων στις οθόνες των σχολικών υπολογιστών;

Η απόλυτη λύση: Adblock Plus, ένα απλό add-on για τον Google Chrome και τον Mozilla Firefox. Το εγκαθιστάτε και ξεχνάτε τις διαφημίσεις τόσο από τον φυλλομετρητή σας όσο και από το youtube. Από το εικονίδιο της εφαρμογής, στη γραμμή εργαλείων του φυλλομετρητή μπορείτε να βλέπετε τον αριθμό των διαφημίσεων που μπλοκάρονται, να ρυθμίσετε  τις λίστες των διαφημίσεων που αποκλείονται, να προσθέσετε τις δικές σας κι αν για κάποια σελίδα κρίνετε ότι η προβολή διαφημίσεων σας ενδιαφέρει, να την εξαιρέσετε από τη φραγή.

Ακόμα κι αν κάτι του ξέφυγε ή δεν ήταν δυνατό να το εντοπίσει ως διαφήμιση επιλέξτε φραγή στοιχείου, κάντε δεξί κλικ πάνω στο πλαίσιο που δεν θέλετε να εμφανίζεται και στη στιγμή θα εξαφανιστεί.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να κοινοποιήσετε στα κοινωνικά δίκτυα τον αριθμό των διαφημίσεων που απέκλεισε. Είναι μάλλον οξύμωρο να διαφημίζουμε την εφαρμογή που "κόβει" τις διαφημίσεις....

2.  Προβολή βίντεο χωρίς σχόλια και "Σχετικά βίντεο"

Για να εξασφαλίσετε μια "καθαρή προβολή", δίχως ενοχλητικά σχόλια και άσχετα "σχετικά βίντεο" δοκιμάστε μια από τις παρακάτω εφαρμογές:

I. Quietube

Μια απλή εφαρμογή που αφαιρεί όχι μόνο τα σχόλια και τα σχετικά βίντεο αλλά και τις διαφημίσεις και τις προτάσεις του χρήστη που ανέβασε το βίντεο από την οθόνη προβολής. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σύρετε (drag 'n drop) το κουμπί της εφαρμογής στη γραμμή εργαλείων σελιδοδεικτών του φυλλομετρητή σας. Στη συνέχεια,  πηγαίνετε στο youtube, επιλέγετε το βίντεο που θέλετε να προβάλετε και πατάτε το κουμπί του Quietube. Σχόλια, διαφημίσεις, προτάσεις και σχετικά βίντεο θα εξαφανισθούν. Στις δοκιμές (firefox και chrome) ήταν η πιο γρήγορη απ' όλες τις σχετικές εφαρμογές. Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ

II. Viewpure

To Viewpure είναι άλλη μια απλή εφαρμογή που προβάλλει μόνο το βίντεο και όχι το υπόλοιπο περιβάλλον του youtube. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε τη διεύθυνση του βίντεο του youtube, να την επικολλήσετε στο περιβάλλον της εφαρμογής και να πατήσετε το πλήκτρο purify. Αρκετά γρήγορη αλλά δεν αφαιρεί τις διαφημίσεις που προβάλλονται πάνω στο βίντεο. Μάλιστα, προβάλλει και μια δικιά της στη βάση της σελίδας.

III.  SafeShare.tv

Επικολλήστε στο περιβάλλον της εφαρμογής τη διεύθυνση που αντιγράψατε από το youtube και αυτό ήταν όλο. Αφαιρεί τα πάντα και σας αφήνει να παρακολουθήσετε απερίσπαστοι το βίντεο. Θα την βρείτε εδώ.

 

 

 

 

 

Περισσότερες αναρτήσεις

Αθήνα

Φιλολογικοί Ιστότοποι

Αναρτήσεις φιλολογικών ιστότοπων

Ακολουθήστε μας...

Συνάδελφοι της αλλοδαπής

Αναρτήσεις αγγλόφωνων συναδέλφων

Βρείτε μας στο Facebook